ОБЩИ УСЛОВИЯ

Запознайте се с „Общите условия” по-долу, преди да пазарувате в нашия магазин. Преди да направите поръчка, ще бъдете помолени да приемете тези условия. Използването на сайта за покупка на стоки показва, че приемате и сте съгласни с „Общите условия”.

Авторски права

Правата на този сайт са собственост на Цветомира Ангелова. Използването на сайта не Ви дава право да копирате или използвате с комерсиална цел материали публикувани на сайта.

Описание на продуктите

Опитваме се да бъдем възможно най-точни в описанието на продуктите. Въпреки това не гарантираме, че продуктовото описание или друго съдържание на този сайт е точно, пълно, надеждно, актуално или безгрешно. Ако продуктът, доставен от онлайн магазин „Лилав Слон“, не е в описания според Вас вид, може да го върнете в неизползвано състояние.

Цени на продуктите

Всички цени са в лева (лв.) с включено 20% ДДС, освен ако не е обявено друго.

Поръчка

Поръчките се приемат от сайта 24 часа в денонощието, също и в почивните дни и в дните на официалните празници. В процеса на поръчка, Вие имате възможност да видите продуктите, които купувате и техните цени.

Активирането на поръчката става чрез натискане на бутона “Поръчвам”. При направена от вас поръчка, ще получите потвърждение на поръчката на посочения от вас e-mail адрес. В случай, че не сте получили имейл за потвърждение, върнете се към поръчката, за да я приключите или ни се обадете.

Плащане

Заплащането на поръчката се извършва с наложен платеж при получаване на поръчката. Поръчката се доставя с куриер или служител на онлайн магазин "Лилав Слон" на територията на Република България.

Доставка

Крайната цена на поръчката е сума от цените на поръчаните продукти и цената на доставката. Всички цени са в лева и са крайни. Поръчаната стока се доставя на посочения от купувачa адрес за доставка на територията на Република България.

Срок на доставка: 3 работни дни освен ако не е упоменато друго.

Цена на доставката:

За цялата страна - 5 лв.
Безплатна доставка до адрес в България при поръчка над 150 лв.

Онлайн магазин "Лилав слон" не носи отговорност за забавяния извън нашата компетенция свързани с куриерските услуги или извънредни обстоятелства.

Отказ от поръчка и връщане на продукти

Можете да върнете закупените от нас продукти без причина за връщане в рамките на 14 работни дни от датата на получаването на стоката при следните условия:

- Запазена цялост на оригиналната опаковка, консумативи и аксесоари, в случай че е имало включени такива.
- Запазен добър търговски вид - стоката не е скъсана, ползвана, носена, прана, гладена, надраскана.
- Не са налице повреди причинени от неправилна употреба.
- Да включите оригиналната фактура или поръчка, с която сте получили продуктите.
- Разходите по връщането на продуктите са за Ваша сметка.

Можете да замените продуктите с други или да възстановим стойността им, ако не желаете замяна. Възстановява се само стойността на продуктите, без стойността на доставката. Всички суми се възстановяват по банков път на лична сметка на потребителя.

Ако този период 14 дневен период изтича през неработен ден, срокът се удължава до следващия работен ден.

Рекламации

Рекламациите за недостатъци на доставени от "Лилав Слон" стоки се извършват на основанията и по реда, предвидени в Закона за задълженията и договорите, Закона за защита на потребителите и останалите приложими нормативни актове.

Отговорност

Лилав Слон“ не носи отговорност при изчерпване на количествата от дадена стока, както и в случай на забавяне на пратката поради липса на наличност, изчакване на внос, зареждане на нова партида от производство или забавяне на доставката до нас от вносителите или производителите на съответните стоки. В случай, че няма възможност да бъде осигурен желания от вас артикул или се предвиди забавяне на окомплектоването на поръчката, Вие ще бъдете информирани с телефонно обаждане или с e-mail, като при възможност ще ви бъдат предложени алтернативни артикули.

Ако не получите пратката си до 30 дни, а поръчката е потвърдена и не сте ни уведомили своевременно за този проблем, не носим отговорност за загуба или повреди на пратката. В случай че сте ни уведомили има два варианта – да извършим отново поръчката или да Ви върнем заплатената сума.

Последно обновяване: 5 март 2016 г.